SOS T.E.

Τροχαίο ατύχημα ή έγκλημα;

40.000 άνθρωποι, στην συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι έχουν χάσει τη ζωή τους στους δρόμους της Ελλάδας από το 1990 μέχρι σήμερα, ενώ υπερδιπλάσιοι επέζησαν με βαριές αναπηρίες.

Στον επίσημο απολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προσπάθεια περιορισμού των τροχαίων συγκρούσεων τη δεκαετία 2001 – 2010, η Ελλάδα βρέθηκε στην τελευταία θέση. Πιό κάτω απ’ ό,τι το 2000!

Το να κυκλοφορείς στην Ελλάδα, σημαίνει διπλάσια πιθανότητα θανάτου από τροχαίο απ’ ό,τι στην Ευρώπη συνολικά και πενταπλάσια απ’ ό,τι στη Σουηδία.

Οι απίστευτοι αυτοί δείκτες δε φαίνεται να ανησυχούν κανέναν από τους «αρμοδίους». Ο ισχυρισμός πως αυτοί οιι πραγματική γενοκτονία αποτελεί ένα απλό άθροισμα ατυχημάτων, πράγμα απόλυτα προσβλητικό για τα θύματα των τροχαίων και τις οικογένειές τους, αμνηστεύει και στην ουσία επιβραβεύει τους δράστες και τους κάθε είδους υπεύθυνους ενώ αποτελείι τη βάση για να μην υιοθετείται μία μακρόχρονη συστηματική πολιτική για την ανατροπή αυτής της φρικιαστικής πραγματικότητας.

Όλες οι χώρες που επεδίωξαν να περιορίσουν δραστικά τα τροχαία σταμάτησαν να χρησιμοποιούν το χαρακτηρισμό τροχαίο «ατύχημα». Τον αντικατέστησαν με τον όρο τροχαία «σύγκρουση». Είχαν προηγηθεί οργανώσεις θυμάτων και επιστημονικές ενώσεις που κατέρριψαν το μύθο του ατυχήματος και έδειξαν πως η οδική ασφάλεια είναι εφικτή.

Ας αποβάλλουμε από το μυαλό μας και από τη γλώσσα μας τη λέξη «ατύχημα» όταν μιλάμε για τα τροχαία. δεν είναι μόνο υποχρέωση απέναντι στα θύματα. Είναι προϋπόθεση για να τα σταματήσουμε.

Σε μια εποχή όπου ο αριθμός των θανάτων, η ηλικία των θυμάτων, τα αίτια και οι τόποι των συγκρούσεων, οι τύποι των εμπλεκομένων οχημάτων και τόσα άλλα είναι εκ των προτέρων γνωστά – ουσιαστικά το μόνο που μένει να σημειωθεί είναι το ονοματεπώνυμο των θυμάτων – το να εξακολουθεί να μιλάει κανείς για «ατυχήματα» μόνο αφέλεια δεν αποτελεί.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να βαφτίζουμε αλλιώς τα εγκλήματα

 

Γιατί ένας σύλλογος για τα τροχαία

Η Ελλάδα κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαία. Οι χώρες που ανέπτυξαν σχέδια και δράσεις μείωσης των τροχαίων έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα να επιδείξουν.

Η Ελληνική Πολιτεία δεν έχει ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με το θέμα των τροχαίων, την οδική ασφάλεια και δε συμμετέχει καν στην παγκόσμια δεκαετία (2011 – 2020) δράσης του ΟΗΕ για την οδική ασφάλεια.

Όταν η Πολιτεία αδρανεί στα θέματα της οδικής ασφάλειας, δεν προβάλλει άλλη λύση από την αυτοοργάνωση των πολιτών και τη συσπείρωσή τους με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Σκοποί

 • Διεκδίκηση από την Πολιτεία μιάς μακροπρόθεσμης πολιτικής για την οδική ασφάλεια
 • Ανάδειξη του προβλήματος των τροχαίων δυστυχημάτων, ως τροχαίων δηλαδή εγκλημάτων στην πλειονότητά τους και η ανάδειξη των αιτιών στις οποίες αυτά οφείλονται
 • Ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο δρόμο και η προώθηση και ενθάρρυνση κάθε προσπάθειας που στοχεύει στη μείωση αυτών των κινδύνων
 • Αυτοοργάνωση των θυμάτων και δημιουργία θεσμών αυτιβοήθειας (ψυχολογικής, κοινωνικής κλπ)
 • Διεκδίκηση από την Πολιτεία δημόσιων και δωρεάν δομών πρόνοιας και υποστήριξης των θυμάτων και των οικογενειών τους μετά το τροχαίο συμβάν
 • Συμβολή και διεκδίκηση αλλαγών στη νομοθεσία και στη δικαιοσύνη, με σκοπό την πραγματική απονομή δικαιοσύνης τόσο για τους υπεύθυνους όσο και για τα θύματα και τις οικογένειές τους
 • Δημιουργία τράπεζας αίματος που να καλύπτει ανάγκες σε περιπτώσεις σοβαρών τραυματισμών
 • Πάλη για την εξάλειψη της παντοκρατορίας του Ι.Χ. και ενθάρρυνση εναλλακτικών μέσων μετακίνησης

 

Ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης

Από το Δεκέμβριο του 2013 φίλοι του συλλόγου ψυχολόγοι και ψυχίατροι προσφέρθηκαν για να λειτουργήσει μια ομάδα ψυχολογικής στήριξης ανθρώπων με απώλεια σε τροχαίο, στην Αθήνα. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μία φορά το μήνα. Την ομάδα υποστηρίζουν:

 • Γιώργος Αστρινάκης, ψυχίατρος – ψυχοθεραπευτής
 • Στέλλα Γαλιανού, ψυχολόγος
 • Δώρα Κουτσανέλου, ψυχολόγος

Η ομάδα υποστήριξης αφορά μέλη του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα». Εφόσον επιθυμείτε να συμμετέχετε, επικοινωνήστε μαζί μας.

Παράλληλα, στην Αλεξανδρούπολη η ομάδα εθελοντών που δικτυώνεται στο γραφείο εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, συμπλέοντας με τον SOSTE, δημιούργησε ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης γονέων σε πένθος, που ονομάζεται «Ομάδα Ζωής». Υποστηρίζεται από έμπειρους κοινωνικούς λειτουργούς της κοινωνικής υπηρεσίας του Δήμου και συντονίζεται από τον κ. Πασχάλη Κεκέ, ψυχολόγο MSC.

Για συμμετοχή στην ομάδα υποστήριξης στην Αλεξανδρούπολη, επικοινωνήστε με την κα. Καίτη Μακρή (υπεύθυνη γραφείου εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης) στα τηλέφωνα: 25510 89924, 6948 484658 ή με email στη διεύθυνση: ethelontismos@alexpolis.gr

 

Επικοινωνία

«SOS Τροχαία Εγκλήματα» | Διεύθυνση: Δαφνομήλη 44 Αθήνα, 114 71 | Email:soste.gr@gmail.com | Τηλέφωνα: 6977229631 6971542433