Ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων 2014

Ημέρα μνήμης 2014

Όμως αυτή τη μία φορά να ‘χεις υπάρξει,
αν και μονάχα μία φορά, επι της γής  να ΄χεις υπάρξει,
αμετάκλητο φαίνεται.

Ρ.Μ. Ρίλκε

Την Κυριακή 16 Νοέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων  θα συναντηθούμε ξανά για να  τιμήσουμε την ζωή τους που τόσο βίαια και αιφνίδια διέκοψαν. Για να θυμίσουμε και να θυμηθούμε το πέρασμα τους απ αυτόν τον κόσμο της βίας και της ταχύτητας, πέρασμα που οι υποστηρικτές του φρόντισαν να συντομεύσουν.

Η Ημέρα αυτή, όπως και κάθε μέρα, είναι για να μιλήσουμε για ανθρώπους, όχι για αριθμούς.

Φέτος είναι επικεντρωμένη σ ένα από τα σημαντικότερα αίτια της φρίκης. Η Ταχύτητα Σκοτώνει. Ας σχεδιάσουμε ένα μέλλον χωρίς αυτή, είναι παγκόσμια το σύνθημα.

Θα συναντηθούμε και φέτος: στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος στις 13.00, στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους στις 12.00 , στη Ρόδο, στην Αλεξανδρούπολη.

 

Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη

Στην Αθήνα, στην πλατεία Συντάγματος στις 13.00, στη Θεσσαλονίκη στην πλατεία Αριστοτέλους στις 12.00.

Θα συναντηθούμε φέρνοντας μαζί μας ένα ζευγάρι παπούτσια. Τα δικά τους παπούτσια.

Τα φθαρμένα παπούτσια των ανθρώπων που τους κλείσανε το δρόμο βίαια.

Ταξίδευαν στους δαιδαλώδεις δρόμους της ζωής. Σκέψεις, μελλοντικά σχέδια, συναισθήματα, συντρόφευαν την ψυχή τους σ΄ αυτό το ταξίδι της καθημερινότητας.

Μια ανεπαίσθητη στιγμή άφησε το τελευταίο τους βήμα μετέωρο.

Στο σπίτι έμεινε ένα ζευγάρι άδεια παπούτσια να θυμίζει τον ταξιδευτή με τις ανεκπλήρωτες επιθυμίες του…

Στην Αθήνα θα βρεθούν μαζί μας και οι ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ, με ποδηλατοπορεία που θα ξεκινήσει  στις 13,00 από το Πεδίο τους Άρεως.

Μαζί μας και οι Μαμάδες στο Δρόμο, οι Φίλοι της Φύσης (ΕΔΩ) και η Ένωση Γραφιστών Ελλάδας που 12 μέλη της σχεδίασαν 15 καταπληκτικές αφίσες με θέμα Η ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ.

Ας κάνουμε πιο δυνατή την φωνή μας, την φωνή των θυμάτων. Ας είμαστε κάθε χρόνο και περισσότεροι, απαιτώντας όχι λύπη αλλά σεβασμό γι αυτούς που χάθηκαν. Και η καλύτερη ένδειξη γι αυτό είναι η ριζική ανατροπή της κατάστασης που επικρατεί στο οδικό δίκτυο προς όφελος των ευάλωτων χρηστών του. Κανένας θάνατος από τροχαίο δεν είναι αποδεκτός!

 

Στη Ρόδο

Μια σειρά εκδηλώσεων διοργανώνει η ΕΥΘΥΤΑ  με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Εμπορικού Επιμελητήριου Δωδεκανήσου, της ΣΥΦΑΚ και  όλων των ΜΜΕ της Ρόδου.  Ανάμεσα τους η Κατανυκτική Συναυλία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 20.00 με το φωνητικό σύνολο «Δέκα με Τόνο», μουσική Αντώνης Κυζούλης, Διεύθυνση φωνητικού συνόλου Άντζελα Σπανού οπου θα παρουσιαστούν σε πρώτη Πανελλήνια εκτέλεση,  μελοποιημένα έργα του   Ποιητή Κ. Παλαμά « Ο ΤΑΦΟΣ-1898» και ο Ύμνος στην  Αγάπη του Απόστολου Παύλου. Αναλυτικα το συνολο των εκδηλώσεων:  ΕΔΩ

 

Στην Αλεξανδρούπολη

Ενα διήμερο εκδηλώσεων το Σάββατο 15 και την Κυριακή 16 Νοεμβρίου (ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: ΕΔΩ)  που οργανώνουν  ο  Δήμος Αλεξανδρούπολης η Ομάδα Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και ψυχολογικής Υποστήριξης ύστερα από Απώλεια  (Μόνιμη Δράση του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης σε συνεργασία με τον SOSTE και τον σύλλογο ΑΜΕΑ Αλεξανδρούπολης) σε συνεργασία με την Μητρόπολή μας, το Τμήμα Τροχαίας και την Ένωση Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης, τους Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης Εθνικός, τους συλλόγους Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης, τη ΛΕ.Μ.Ε. Αλεξανδρούπολης το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθειας, την Διοίκηση Πυροσβεστικής, το Ερευνητικό Θέατρο Θράκης αλλά και απλούς πολίτες που δίνουν συγκινητικό παρών.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν το Σάββατο  Αιμοδοσία για όσους θέλουν να δώσουν ένα μήνυμα αγάπης και συμπαράστασης και  Επιδείξεις με Εικονική διάσωση Θύματος από Τροχαίο Δυστύχημα από το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας Αλεξανδρούπολης και την Κυριακή Θεία Λειτουργία και  Επιμνημόσυνη Δέηση για τα Θύματα Τροχαίων Δυστυχημάτων που θα γίνει από τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Άνθιμο , στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Νικολάου. Ας είμαστε εκεί με μια φωτογραφία των ανθρώπων που χάσαμε σε τροχαίο κι ένα λουλούδι. Αμέσως μετά σιωπηλή πορεία και  συγκέντρωση  μπροστά στο Δημαρχείο.  Δράση Κοινωνικής Ευαισθητοποίησης στα Τροχαία από τους Ηθοποιούς Ερευνητικού Θεάτρου Θράκης, Ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της πόλης με τους Ποδηλάτες Αλεξανδρούπολης -Εθνικός  και συμβολική Δημιουργία Πεταλούδας με ονόματα Θυμάτων στην Άσφαλτο μπροστά στο Δημαρχείο.

 

Στην Κατερίνη

Η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας καλεί όλα τα μέλη της και τους φίλους του ποδηλάτου σε μια Ποδηλατοπορεία μνήμης για τα θύματα τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και διαμαρτυρίας για την επιδεικτική αδιαφορία των ιθυνόντων του τόπου μας. Στις 11:00 π.μ. δίνουμε ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας για μια βόλτα διαφορετική. Μια βόλτα που θα θυμίσει σε όλους εμάς ότι κάποιοι άνθρωποι έφυγαν άδικα από κοντά μας.
Θα καταλήξουμε με τα ποδήλατά μας στον παράδρομο Περίστασης –Παραλίας και θα δημιουργήσουμε με τα ποδήλατά μας το διαχωριστικό στηθαίο, την τοποθέτηση του οποίου διέκοψε με απόφασή της η Αντιπεριφερειάρχης Κα Μαυρίδου παρά τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις της Τροχαίας και των αρμοδίων υπηρεσίων. Ένα έργο που έχει μείνει μισό και συνεχίζει να αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για πεζούς, ποδηλάτες και οχήματα.

Ελάτε να ενώσουμε τις φωνές μας ενάντια σε αποφάσεις που εξυπηρετούν προσωπικά συμφέροντα και δεν υπολογίζουν τις ανθρώπινες ζωές.

Όχι άλλα θύματα στην άσφαλτο. Διεκδικούμε την ασφάλεια και τη σωματική μας ακεραιότητα.

 

Στην Κέρκυρα

Οι ποδηλάτες της Κέρκυρας οργανώνουν ποδηλατοπορεία για την παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων συγκρούσεων την Κυριακή 16 Νοεμβρίου. Ώρα συνάντησης 11:00 και σημείο εκκίνησης  Πεντοφάναρο.


Βρήκες κάτι ενδιαφέρον για τους φίλους σου? Μοιράσου το:

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.