Ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων 2016

Ημέρα μνήμης 2016Με εκδηλώσεις σε αρκετές πόλεις και με την ενεργή συμμετοχή της ΕΡΤ και του Υπουργείου Παιδείας θα τιμηθεί φέτος η Μνήμη των Θυμάτων των τροχαίων συγκρούσεων. Σεβασμό στα Θύματα των Τροχαίων. Χωρίς Δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει Ειρήνη στους Δρόμους!

Ο πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα καλεί όλους τους  πολίτες να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορες πόλεις της χώρας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων Απευθύνεται ιδιαίτερα στις οικογένειες θυμάτων να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις και να συμμετάσχουν ενεργά στη συγκρότηση ενος κινήματος που μπορεί να σταματήσει το πογκρόμ στους δρόμους.

Το οφείλουμε σ αυτους που χάσαμε και είναι ο μόνος ουσιαστικός τρόπος για να τους Τιμήσουμε..

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης είναι αφιερωμένη στα Πρόσωπα και όχι στους αριθμούς.

Θυμόμαστε και Τιμούμε τον κάθε Ανθρωπο που χάθηκε, αδικα βίαια, αιφνιδιαστικά, χωρις κανένα λόγο. Οραματιζόμαστε μια χώρα και ένα κόσμο χωρίς κανένα θύμα απο τροχαίες συγκρούσεις. Κάποιοι το θεωρούν ουτοπικό.

Εμεις θεωρούμε αδιανόητο αυτό που μας συνέβει.

Αυτο που συμβαίνει καθημερινα, αυτό που θα εξακολουθήσει να συμβαινει άν δεν ληφθούν ουσιαστικά, μακροπρόθεσμα μέτρα.

Οι χώρες που θέλησαν να περιορίσουν δραστικά τα τροχαία το κατόρθωσαν. Γαιτι τα τροχαία δεν είναι αναπόφευκτα. Είναι προβλέψιμα και μπορούν να προληφθούν, Δεν είναι “ατυχήματα”.

Σημαντική παράμετρος για να υπάρξει περιορισμός τους είναι η αντιμετώπιση τους απο την Δικαιοσύνη: όσο η παραβίαση των ορίων ταχυτητας, των ορίων αλκοολ στο αίμα, η χρηση κινητού, η παραβίαση του κόκκινου και τόσα άλλα θα θεωρούνται “αμέλεια”, όσο η εγκατάλειψη θύματος θα θεωρείται “πλημέλλημα” .καμιά ουσιαστική  προόδος δεν θα υπάρξει.

Το διπλό μήνυμα πως η ζωή (των θυμάτων) δεν έχει και ιδαίτερη αξία και πώς οι ενέργειες των δραστών (που οδηγουν άλλους ανθρώπους στο θάνατο ή την αναπηρία) δεν είναι και κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό πρέπει να σταματήσει να εκπέμπεται..

Δεν θα σταματήσει μόνο του!

Στην Αθήνα

Στην Αθήνα θα συναντηθούμε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου στις 13.00 στο σταθμό του Μετρο στο Συνταγμα. Μαζι μας θα είναι η χορωδία της ΕΡΤ. Στη συνέχεια θα παραμείνουμε για λίγο στην πλατεία Συντάγματος και μπροστα στη Βουλή θα αφήσουμε λευκά μπαλόνια  με τα ονόματα των αγαπημένων μας προσωπων.

Ας είμαστε όλοι εκεί. Με μια φωτογραφία κι ένα λουλούδι..

Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα

Ποδηλατοπορεία 

Την Κυριακή 20/11 και ώρα 13:00 συγκεντρωνόμαστε στο Πεδίο του Αρεως και μετά από σύντομη ποδηλατοπορεία καταλήγουμε στο Σύνταγμα για να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις του συλλόγου SOS Τροχαία Εγκλήματα.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συμμετοχή στην ποδηλατοπορεία και στις εκδηλώσεις μνήμης αφορά όλους όσους δεν θεωρούν φυσικό το τρομερό ρεκόρ παραγωγής θανάτου και αναπηρίας στους ελληνικούς δρόμους. Όλους όσους απαιτούν Δικαιοσύνη μαχόμενοι ενάντια στην αμνήστευση των τροχαίων εγκλημάτων. Όλους όσους διεκδικούν ασφαλή χώρο για το ποδήλατο στο δρόμο.

Οργάνωση: ΠΟΔΗΛΑΤισσΕΣ

Η ΕΡΤ συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης

Με τηλεοπτικό αφιέρωμα και μουσικό δρώμενο, η ΕΡΤ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων.

Την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016  στις 22:00 θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ1 η έκτακτη ωριαία θεματική εκπομπή «Πεταλούδες στην άσφαλτο», σε παρουσίαση και δημοσιογραφική επιμέλεια Μαριλένας Κατσίμη.

Στην εκπομπή, άνθρωποι που έχουν χάσει συγγενείς και οικείους στην άσφαλτο, καταθέτουν την προσωπική μαρτυρία τους σε μια προσπάθεια κοινωνικής κινητοποίησης με στόχο την πρόληψη και τη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, ενώ στο επίκεντρο του διαλόγου βρίσκεται το κομβικό θέμα της απονομής Δικαιοσύνης στα θύματα τροχαίων. Μέλη της πρωτοβουλίας «SOS Τροχαία Εγκλήματα», θέτουν στο δημόσιο διάλογο τα καίρια ζητήματα που βασανίζουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Αρχισυνταξία Πιέρρου Τζανετάκου, σκηνοθεσία  Έλενας Λαλοπούλου, διεύθυνση παραγωγής  Ελένης Ντάφλου και διεύθυνση φωτογραφίας Γιώργου Πουλίδη.

Το  μεσημέρι της ίδιας ημέρας, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου και ώρα 13.00 η Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη μουσική διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη, θα παρουσιάσει στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, έργα των Moses Hogan, Richard Smallwood, Undine Smith Moore,  Walter Ehret,  George Bizet και Giuseppe Verdi.  Τη Χορωδία της ΕΡΤ θα συνοδεύσει στο πιάνο ο σολίστ Θάνος Μαργέτης. Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Δελτιο Τύπου της ΕΡΤ: ΕΔΩ (η ημερα και η ωρα μεταδοσης της τηλεοπτικης εκπομπης ειναι αυτη που αναφερουμε παραπανω και οχι αυτη που αναφερει το αρχικο δελτιο).

Το Υπουργείο Παιδείας για την Ημέρα Μνήμης

Μετά από επικοινωνία με τον σύλλογο μας με εγκύκλιο του προς τις αρμόδιες Διευθύνσεις ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κος Γιάννης Παντής με αφορμή την Ημέρα Μνήμης ζητάει απο όλες τις σχολικές μονάδς 2βάθμιας εκπαίδευσης να πραγματοποιηθούν σχετικές συζητήσεις από την σχολική κοινότητα την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου κατά τις δύο τελευταίες  διδακτικές ώρες. Είναι μια ιδαίτερα σημαντική απόφαση που λαμβανεται για πρώτη φορά. Οπως σημειώνεται στην σχετική απόφαση η ημέρα αυτή: «μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σχετικά με το εν λόγω θέμα, με δεδομένο ότι η χώρα μας κατέχει σταθερή θέση στην κορυφή της Ευρώπης κάθε χρόνο σε θανάτους και σοβαρούς τραυματισμούς από τροχαίες συγκρούσεις.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι σχολικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πραγματοποιήσουν ενημερωτικές δράσεις, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016, κατά τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες, με απώτερο στόχο τη συμβολή της εκπαιδευτικής κοινότητας στην ενθάρρυνση του ορθού τρόπου οδήγησης και οδικής συμπεριφοράς των νέων.

Ειδικότερα, η ανωτέρω Ημέρα Μνήμης μπορεί να αποτελέσει αφορμή να συζητηθεί στα σχολεία το θέμα της ασφαλούς μετακίνησης (ζώνες ήπιας κυκλοφορίας, πεζοδρομήσεις κλπ) από και προς το σχολείο και η ενθάρρυνση της πεζοπορίας και της ποδηλασίας για την μετάβαση σε αυτό, που αποτελεί ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν έντονα χώρες με πολύ μικρότερο αριθμό θυμάτων από τη δικιά μας. Επίσης, θα μπορούσε να γίνει τιμητική αναφορά σε όσους εργάζονται για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες μιας τροχαίας σύγκρουσης (πληρώματα πυροσβεστικής, ασθενοφόρων, τροχαίας, γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ).

Επιπρόσθετα, σας επισυνάπτουμε υλικό του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα», βασισμένο κυρίως στις απόψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας με έμφαση στο θέμα της ταχύτητας και του αλκοόλ. Για περισσότερα στοιχεία μπορούν οι σχολικές μονάδες να επισκέπτονται τις ακόλουθες διευθύνσεις https://sostegr.wordpress.com και www.soste.gr.»

Ολόκληρη η απόφαση: ΕΔΩ

Εκδηλώσεις σε άλλες πόλεις:

Θεσσαλονίκη: Ποδηλατοπορεία Μνήμης

Συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο στις 11.00,  ποδηλατοβόλτα στο κέντρο της, στον πεζόδρομο Αγίας Σοφίας ολιγόλεπτη καθιστική διαμαρτυρία, θα ανάψουμε κεράκια στην μνήμη των θυμάτων  και θα ενημερώσουμε τον κόσμο με φυλλάδια.  Επιστροφή στο Μακεδονία Παλλάς όπου συμμετέχουμε στην  εκδήλωση «Ποδήλατο για τον Διαβήτη».

Σας καλούμε και φέτος να συμμετάσχετε στο ποδηλατικό μας κάλεσμα. Κάλεσμα μνήμης για τα θύματα τροχαίων, αλλά και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε σχέση με τα τροχαία εγκλήματα.
Γιατί ….
– η εγκατάλειψη θύματος δεν είναι ατύχημα…
– οι χιλιάδες ετήσιοι θάνατοι από τροχαία δεν είναι ατυχήματα…
– οι δρόμοι ανήκουν σε όλους…
– οι ευάλωτοι χρήστες του οδικού δικτύου έχουν προτεραιότητα…
– η αντίληψη περί παντοκρατορίας του Ι.Χ. πρέπει να εκλείψει…
– η ασφαλής κυκλοφορία είναι δικαίωμα…

Οργάνωση: Ποδηλατοδράσεις Θεσσαλονίκη

Ρόδος

Κυριακη 20 Νοεμβρίου επιμνημόσυνη Δέηση  σε όλους τους ναούς της  Ρόδου.

20.00, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Επιμνημόσυνη Δέηση, Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ Κυρίλλου -Κατανυκτική Συναυλία “ Χρώμα Λουλουδιών  Ήχος Ανέμων»

Συμμετέχουν:

  • Η Χορωδία Ιεροψαλτών Ρόδου «Ευάγγελος Μουτάφης» υπό τη Δ/νση του Εμμανουήλ Θεουλάκη
  • Η Μικτή Χορωδία Δήμου Ρόδου, διδασκαλία χορωδίας Μιχάλης Καλαεντζής
  • Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Ρόδου υπό τη Δ/νση του Δημήτρη Χαλκιά

Μελωδία Χρώμα Λουλουδιών, Ήχοι Ανέμων. Τίτλος της Κατανυκτικής Συναυλίας.

«Colour of Flowers, Sound of Winds» του Yokio Oguri.

Στην πλατεία Κύπρου θα αναπτυχτεί σκηνικό τροχαίων  συγκρούσεων- άνθρωποι που έχασαν την ζωή τους από τροχαίες συγκρούσεις

Στις 26 Νοεμβρίου Εσπερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στην αίθουσα του ΕΒΕΔ.

Συνδιοργάνωση: ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-Μαμάδες στη Ρόδο.

Θέμα: Η οδηγική συμπεριφορά των γονέων και πως αυτή επηρεάζει τα παιδιά μας

Εισηγητές:  ΙΑΒΕΡΗΣ (Α.Μαρκουίζος) μέσω skype,  Δ. Ιωσήφ , Ιατρός-Μέλος ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ,  Α. Κυπριώτη, Ψυχολόγος-Μέλος ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Γ.  Στέργου, Διευθυντής τροχαίας Ρόδου

Οργάνωση: ΕΥΘΥΤΑ, οι εκδηλώσεις στη Ρόδο τελούν υπο την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κου Πρ. Παυλόπουλου.

Αλεξανδρουπολη

Σάββατο 19 Νοεμβρίου

08:00π.μ.-14:00μ.μ. : Αιμοληψία από το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης μπροστά στο Δημαρχείο στη μνήμη των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων .

10:00π.μ.-11:00π.μ :Δράσεις στο Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης με θέμα την κυκλοφοριακή αγωγή στους μικρούς φίλους  Συνθήματα για την ειρήνη στους δρόμους και κατασκευές.

Κυριακή 20 Νοεμβρίου

7:00π.μ. -10:00π.μ Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Νικολάου,  Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα στην περιοχή μας. Όλοι όσοι έχουν χάσει  δικό τους άνθρωπο στην άσφαλτο να είναι εκεί με μια φωτογραφία και ένα λουλούδι .

10:15π.μ. : Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολουθεί Σιωπηλή Πορεία από το Μητροπολιτικό Ναό έως το Δημαρχείο. Ακολουθούν τραγούδια από τη Δημοτική Χορωδία «ΟΡΦΕΑΣ» μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης.

Οργάνωση: Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Αλεξανδρούπολης,  Δήμος Αλεξανδρούπολης, Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως,   Πανελλαδικός Σύλλογος «SOS Τροχαία Εγκλήματα»,  Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Αλεξανδρούπολης και Δημοτική Χορωδία “ΟΡΦΕΑΣ”.

Κατερίνη

Κυκλοφοριακή αγωγή & Πρώτες Βοήθειες

Για άλλη μια χρονιά, την Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016, θα τιμηθεί η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Εγκλημάτων και Συγκρούσεων στην πόλη της Κατερίνης, μέσα από μια σειρά δράσεων κυκλοφοριακής αγωγής από την Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας, αλλά και επίδειξης πρώτων βοηθειών από τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας.
Παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού θα έχουν την ευκαιρία να ποδηλατήσουν σε μια αυτοσχέδια Διαδρομή Κυκλοφοριακής Αγωγής, να γνωρίσουν σήματα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να δώσουν χρώμα σε ποδηλατικά σκίτσα, να ενημερωθούν για το πώς να ποδηλατούν σωστά και με ασφάλεια.
Κεντρικό μήνυμα της φετινής ημέρας μνήμης, « Χωρίς Δικαιοσύνη δε θα υπάρξει Ειρήνη στους Δρόμους».
Η Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας επιλέγει φέτος σε συνεργασία με τη Διασωστική Ομάδα Πιερίας να αναδείξουν την βαρύτητα της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Συγκρούσεων, τονίζοντας το κομμάτι της Κυκλοφοριακής Παιδείας, αλλά και του ορθού χειρισμού των θυμάτων σε τροχαίες συγκρούσεις.
Σας προσκαλούμε να συμμετέχετε κι εσείς σε αυτή τη συμβολική μέρα.
Κυριακή 20/11/2016, Ώρα 11:00 – 14:00 – Πλατεία Δημαρχείου Κατερίνης

Οργάνωση: Ποδηλατική Από-Δραση Πιερίας 

Χίος

Κυριακη 20 Νοεμβρίου 18.00

επιμνημόσυνη δέηση στην Ιερά Μητρόπολη Χίου, θα ακολουθήσει ΠΟΡΕΙΑ ΜΝΗΜΗΣ προς την πλατεία Νικολάου Πλαστήρα.

Οργάνωση: Τροχαία Χίου,Ιερα Μητρόπολις Χίου, Ψαρών και Οινουσών, ΕΚΑΒ, Περιφερειακή Ενότητα Χίου, Δήμος Χιου, Τομέας Ψυχικής Υγείας Χϊου.

Καλαμάτα

Την Κυριακή το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της πόλης θα διανεμηθεί ενημερωτικό υλικό απο οικογένειες θυμάτων.

Διαβάστε: τις θέσεις του SOS Τροχαία Εγκλήματα για το ζήτημα της Δικαιοσύνης: ΕΔΩ οι θέσεις αυτές συζητήθηκαν με τον Υπουργο Δικαιοσύνης κο Ρουπακιώτη το 2012, στην επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής το 2012, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κο Παρασκευόπουλο το 2015, στην επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής το 2016 και με πολλούς και πολλές άλλους. Παρότι οι περισσότεροι συμφώνησαν μαζί μας στα περισσότερα σημεία, τίποτα δεν άλλαξε.

Βρήκες κάτι ενδιαφέρον για τους φίλους σου? Μοιράσου το:

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.