54 ετών. Ποδηλάτης, πιλότος.

11 Ιουλίου 2013 ξημέρωμα, στη Γ. Παπανδρέου στα Γιάννενα, χτυπήθηκε και εγκαταλείφθηκε ενώ πήγαινε στη δουλειά του από οδηγό ΙΧ που επέστρεφε από διασκέδαση. Στις 22 Ιουλίου, έφυγε τελικά από τη ζωή.

Μία μικρή λευκή πεταλούδα στο δρόμο. Με αυτόν τον τρόπο, οι συγγενείς και οι φίλοι του Γιώργου Ζήση θυμίζουν πλέον στους Γιαννιώτες, πόσο άδικα έφυγε από τη ζωή.

Στις 11 Ιουλίου νωρίς το πρωί, λίγο πριν από τις 7, ο Γιώργος Ζήσης, γνωστός πιλότος και εκπαιδευτής, ένας συμπολίτης, χτυπήθηκε από αυτοκίνητο την ώρα που έκανε ποδήλατο στη Γεωργίου Παπανδρέου. Το αυτοκίνητο δεν σταμάτησε ποτέ και τον άφησε βαριά τραυματισμένο στην άσφαλτο. Στις 22 Ιουλίου, έφυγε τελικά από τη ζωή. Λίγες μέρες μετά, στις 3 Αυγούστου η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε εντοπίσει το αυτοκίνητο και τον οδηγό του, τον οποίο και έστειλε στη Δικαιοσύνη.

Τρεις μήνες μετά, την Κυριακή το μεσημέρι, η αδερφή του Όλγα και τρεις μαθητές του από τη σχολή εκπαίδευσης πιλότων, τίμησαν τη μνήμη του Γιώργου Ζήση, με ένα σχέδιο πεταλούδας πάνω στο δρόμο εκεί που χτυπήθηκε.

Μετέχουν έτσι στην πρωτοβουλία «Πεταλούδες στο δρόμο» του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» ( στον οποίο και συμμετέχει πλέον η οικογένεια). Ένας σύλλογος που δημιουργήθηκε από συγγενείς θυμάτων τροχαίων, ο οποίος παλεύει να αναδείξει την πολιτική και κοινωνική σημασία που έχουν τα «τροχαία» στην Ελλάδα. Τροχαία ατυχήματα που τα βάζουμε σε εισαγωγικά γιατί δεν είναι πάντα αποτέλεσμα της τύχης, αλλά συνέπεια συγκεκριμένων αιτιών που πρέπει να μελετηθούν σοβαρά από την οργανωμένη Πολιτεία.

Η πεταλούδα πάνω στο δρόμο υποδηλώνει ότι ο Γιώργος Ζήσης δεν ζει μόνο στη μνήμη όσων τον γνώριζαν και τον αγαπούσαν, αλλά αποτελεί σήμα ύπαρξης για όσους ενδιαφέρονται για μια καλύτερη κοινωνία, για μία χώρα και για μία πόλη που δεν θα χάνει τους ανθρώπους της στην άσφαλτο.

Σε μια πόλη που δεν έχει ποδηλατοδρόμους στο κέντρο όπως οι περισσότερες, σε μία χώρα που ο πεζός και ο ποδηλάτης έρχονται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τον κάτοχο αυτοκινήτου, δεν είναι και τυχαίο τελικά ότι καταγράφονται και τα περισσότερα θανατηφόρα τροχαία στην Ευρώπη.

Το θέμα είναι τώρα τι λες. Τι είναι έτοιμη συνεπώς η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνουν; Σε συγκεκριμένα ερωτήματα πρέπει να απαντούν και με συγκεκριμένο τρόπο. Κι αυτό λείπει από την πολιτική σήμερα.

Φιλήμων Καραμήτσος (Εφημερίδα των Συντακτών)

Δείτε περισσότερα:
“Λόγω παρελεύσεως του Αυτοφώρου”….. Ο δεύτερος θάνατος του ποδηλάτη -πιλότου.

Τα θύματα των τροχαίων είναι ΠΡΟΣΩΠΑ - ΟΧΙ αριθμοί

Για μας και ένας μόνο άνθρωπος που χάνεται ή χάνει ικανότητές του έχει σημασία. Ο πόνος παραμένει ο ίδιος και δεν είναι μετρήσιμος από καμιά στατιστική.