Ημέρα μνήμης θυμάτων τροχαίων 2013

Ημέρα μνήμης 2013

Η τρίτη Κυριακή του Νοέμβρη αποτελεί Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στη Μνήμη των Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων. Στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια άρχισαν να πληθαίνουν οι εκδηλώσεις και οι οικογένειες των θυμάτων μαζί με τους λίγους που αγωνίζονται για την οδική ασφάλεια να προσπαθούν να ακουστεί η φωνή των θυμάτων. Είναι ο μόνος τρόπος όχι μόνο για να τιμήσουμε αυτούς που έφυγαν – θύματα  του παραλογισμού της κυκλοφορίας- αλλά και για να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση που παράγει μαζικά το θάνατο και την αναπηρία κατάσταση που κατάντησε να θεωρείται φυσική και φυσιολογική.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Φέτος η Ημέρα Μνήμης συμπίπτει με μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για την Ελλάδα, την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η σύμπτωση αυτή θα μπορούσε να σημαίνει πολλά, όχι μόνο για  τις οικογένειες των θυμάτων. Όμως στη χώρα μας το θέμα των τροχαίων συγκρούσεων, των εγκλημάτων, των θανάτων και των αναπηριών απ αυτές δεν θεωρείται ζήτημα πολιτικό…Πολύ περισσότερο ενοχοποιούνται η κακιά ώρα, το ταμπεραμέντο ή το DNA μας από την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα που ευνοεί την αναπαραγωγή του τροχαίου εγκλήματος.  Έτσι οι δεκάδες χιλιάδες των ανθρώπων που έχουν θυσιαστεί στην άσφαλτο δεν αποτέλεσαν την αιτία μιας εξέγερσης που θα έβαζε στο επίκεντρο της ποιότητα αλλά και την διατήρηση της ίδιας της ζωής.

 

 

 

 

 

 

 

 

Με δεδομένο το πολιτικό κλίμα και την κατάσταση που θα επικρατεί στις μεγάλες πόλεις ο σύλλογος μας αποφάσισε την μετάθεση της κεντρικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο για την Κυριακή 24 Νοέμβρη στις 1.00μμ στο Σύνταγμα. Παράλληλα θα πραγματοποιήσει μια σειρά εκδηλώσεις όλες τις προηγούμενες ημέρες:

  • Στον Πειραιά, στον σταθμό του ΗΣΑΠ, από την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου μέχρι και την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου  θα εκτεθούν είκοσι αφίσες του Δημήτρη Θ. Αρβανίτη που σχεδιάστηκαν για να υποστηρίξουν τις δράσεις του συλλόγου «SOS Τροχαία Εγκλήματα» και που αφορούν στα καίρια προβλήματα που συμβάλουν στην αναπαραγωγή των τροχαίων συγκρούσεων και έχουν καταστήσει την χώρα μας πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, σε αριθμό θανάτων και τραυματισμών από τροχαίες συγκρούσεις. Αφίσες που αντιμετωπίζουν το θέμα της Οδικής Ασφάλειας με εύστοχο, ριζοσπαστικό και πρωτοποριακό σχεδιαστικά τρόπο. Στο πλαίσιο της έκθεσης την Παρασκευή 15 Νοέμβρη στις 7μ.μ. στον ίδιο χώρο θα γίνει συζήτηση με την συμμετοχή του Δ. Αρβανίτη, εκπροσώπων του «SOS Τροχαία Εγκλήματα», του σωματείου εργαζομένων ΗΣΑΠ και συλλογικοτήτων του Πειραιά για το ζήτημα της ασφαλούς μετακίνησης. Η έκθεση αφίσας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της ΣΤΑ.ΣΥ.
  • Στο Χαιδάρι, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμαρχείου (Λ. Αθηνών & Καραισκάκη), από την Δευτέρα 18 Νοεμβρίου μέχρι και την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου (ώρες 9πμ- 3μμ) θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας του Άγγλου φωτογράφου Paul Wenham – Clarke με θέμα “Όταν οι Ζωές Συντρίβονται” μια έκθεση που εστιάζει στις επιπτώσεις του τροχαίου στις οικογένειες των θυμάτων, στα άτομα με αναπηρία αλλά και στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες των επειγόντων. Την Δευτέρα 18 Νοέμβρη στις 7μμ θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο χώρο συζήτηση για την οδική ασφάλεια. Συνδιοργανωτές  σ αυτή την έκθεση είναι ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙΣ, οι Φίλοι της Φύσης και ο Σύλλογος Πυργούσων Χίου το Πυργί.
  • Σε εξέλιξη είναι στο μεταξύ οι διαδικασίες για την πραγματοποίηση μια μαύρης πανελλαδικής ποδηλατοπορείας για τα θύματα των τροχαίων με κύρια αλλά όχι μόνη αναφορά στους ποδηλάτες – θύματα.
  • Ενώ πανελλαδικά αναπτύσσεται η πρωτοβουλία “Πεταλούδες στην Άσφαλτο, Αόρατοι ναι, Ανύπαρκτοι όχι” (αναλυτικά ΕΔΩ) με στόχο μέχρι την Ημέρα Μνήμης να πάρει όσο το δυνατόν μαζικότερες διαστάσεις.
  • Στη Ρόδο η ΕΥΘΥΤΑ διοργανώνει στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Κατανυκτική Συναυλία με τον Φ. Τσαλαχούρη και την Μικτή χορωδία Δήμου Ρόδου υπο την Δ/νση του Μ. Καλαεντζή. O Πανελλαδικός Σύλλογος “SOS ΤΡΟΧΑΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ και η “ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ-ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ είναι Μέλη της Global Alliance of NGOs for ROAD SAFETY και της FEVR.

Φέτος σε όλο τον κόσμο ως Μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας Μ.Κ.Ο για την Οδική Ασφάλεια, μοιράζονται το ίδιο μήνυμα και βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης Θυμάτων Τροχαίων Δυστυχημάτων, μεταφρασμένο σε όλες τις γλώσσες.

Στόχος και αξία αυτού του ενιαίου μηνύματος να αποδείξουμε τη δέσμευσή μας ως Μέλη της Παγκόσμιας Συμμαχίας ότι εργαζόμαστε από κοινού ελπίζοντας ότι θα αναδείξουμε την σοβαρότητα του θέματος της Οδικής Ασφάλειας για τα επόμενα χρόνια και να παρθούν σημαντικές αποφάσεις από τους παγκόσμιους και διεθνείς οργανισμούς για να κάνουμε τους δρόμους ασφαλείς για όλους μας.

Στην συνάντηση του Ο.Η.Ε στις 5&6 Νοεμβρίου 2013, το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Συμμαχίας Μ.Κ.Ο για την Οδική Ασφάλεια θα παρουσιάσει ένα στρατηγικό σχέδιο σε όλους τους θεσμικούς εταίρους και θα είναι ύψιστης σημασίας, γιατί θα αναδείξει ότι όλες οι δραστηριότητες που διοργανώνονται από τις Μ.Κ.Ο για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης, πραγματοποιήθηκαν με συνεργασία και με συνέπεια.

Φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις


Βρήκες κάτι ενδιαφέρον για τους φίλους σου? Μοιράσου το:

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *